Er is veel wetenschappelijk bewijs dat het weggeven van iets aan anderen een gelukzalig gevoel kan veroorzaken. Dit fenomeen wordt ook wel “helper’s high” genoemd en heeft verschillende neurologische en psychologische verklaringen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Science” in 2008 toonde aan dat het geven van geld aan anderen geassocieerd werd met een toename van de activiteit in de hersengebieden die betrokken zijn bij het ervaren van beloning en plezier, zoals de nucleus accumbens. Bovendien werd gevonden dat deze toename van activiteit gerelateerd was aan de mate van vrijwillige donaties die deelnemers gaven aan een goed doel.

Een ander onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift “Social Science and Medicine” in 2013 vond dat mensen die meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk een hogere mate van welzijn en geluk rapporteerden dan degenen die minder tijd besteedden aan vrijwilligerswerk. Dit effect werd gevonden onafhankelijk van leeftijd, geslacht, inkomen en andere factoren die van invloed kunnen zijn op geluk.

Er zijn ook verschillende psychologische verklaringen voor de “helper’s high”. Een daarvan is het idee van “eudaimonisch welzijn”, dat verwijst naar het gevoel van voldoening en betekenis dat mensen ervaren wanneer ze anderen helpen en zich verbonden voelen met een gemeenschap. Een ander concept, “prosociale motivatie”, verwijst naar het verlangen om anderen te helpen en bij te dragen aan het welzijn van anderen.

Reacties

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen via de e-mail.